Паметна кеса и Зелена читаоница најбоље идеје на Климатонима у Суботици и Чачку

Глобални догађај Климатон, посвећен решавању највећих климатских изазова, одржан је 25. и 26. октобра у Суботици и Чачку.

У Суботици је шест екипа, четири из средњих школа и по једна из ИТ компаније и еколошке организације, осмислило током 24 часа најбоља решења за побољшање система управљања отпадом у том граду. Као најбоља иновација изабрана је “Паметна кеса” четворочлане екипе, коју су чинили ученици из Гимназије „Светозар Марковић” и Економске школе „Боса Милићевић“, а реч је о памучним торбама, вишеструко корисним за потрошаче, као подстицајем да људи од куће носе своје цегере и избаце из употребе пластичне кесе.

– Желели само да објединимо два проблема, а то је решење текстилног отпада и пластичног отпада. То смо урадили тако што смо направили могућност да се од памука и текстила који више није потребан људима праве наше торбе, односно да се текстил не баца, а такође смо желели да направимо могућност да се наша торба када се поцепа или јој се нешто деси, може заменити за нову, чиме бисмо направили да тај материјал стално циркулише и никада се не баца те тако смањили отпад и редуковали употребу пластичних кеса – објаснила је Анђелка Матковић из првопласиране екипе „Гимназијалци“.

 

Друго место освојио је тим „Гладијатори“ са решењем за два проблема: сечу шума и електронски отпад, које предвиђа да се уређај попут таблета „е-ноут“ изнајмљује ученицима у школама на годишњем нивоу по цени од око 1.000 динара.

– Уређај би заменио свеске јер би на њему могло да се пише а књиге читају тако што би издавачи, уместо да их штампају, само пребацивали књиге у електронском формату на тај уређај. Тренутно је један од највећих проблема глобално сеча шума, јер се годишње посече око 4,3 милијарде дрвећа за потребе прављења папира, а дневно се у школи потроши око 2.000 листова, и ово би био ефикасан начин да се реши – образложио је Стефан Бобић из екипе „Гладијатори“.

 

Изум екипе која је освојила трећу награду везан је израду платформе и пратеће апликације у циљу побољшања еколошке свести грађана и очувања животне средине, а омогућава да се корисници путем апликације „Субо3ица“ информишу о местима где би могли да рециклирају електронске уређаје, како правилно да одложе отпад и да добију остале информације.

– У питању је апликација која би била на нивоу целог града, на њој би били доступни разни сервиси који би укључивали руте кретања камиона за прикупљање отпада, постављање огласа за поклањање и поновну употребу ствари и сличних информација – рекао је Стефан Попић из трећепласиране екипе.

И остали учесници су осмислили занимљива решења па је у плану да њихове идеје добију подршку за реализацију. То би омогућило поновну употребу стакла за израду сувенира, на тржишту би се нашли смарт фрижидери који би преко апликација обавештавали кориснике о преосталим намирницама, док би се у изградњи путева користио рециклажни материјал.

Климатон у Чачку одржан је у Научно-технолошком парку, а тема је била ”Зелени град” као изазов за обогаћивање и одржавање постојећих зелених површина, што представља подршку борби против климатских промена. На питања како Чачак можемо учинити зеленијим, климатски отпорнијим и пријатнијим градом, одговоре је тражило 28 учесника распоређених у 7 тимова.

 

Екипа Гимназије “Средња школа Чачак” освојила је прво место са најбољим идејним решењем  које предвиђа озелењавање крова Градске библиотеке како би се основала “Зелена читаоница”, место где би љубитељи књиге могли да имају пријатан кутак за читање, а зелена површина ће утицати на побољшање енергетске ефикасности објекта, као и на смањење емисија ЦО2 и температуре ваздуха у том делу града.

Друго место припало је тиму “Евергреен” за идеју “Зелени кутак”, у оквиру којег би плато Културног центра био уређен тако да се простор озелени и додатном опремом прилагоди потребама младих као ново, чисто, зелено и здраво место за окупљање.

“Бамби” тим је освојио трец́е место са решењем “Зелена нит” које предлаже уређење тераса и запуштених зелених површина између Дома културе и Градске скупштине, како би тај простор био зеленији, а истовремено погодан за одржавање церемоније венчања, захваљујуц́и близини канцеларије матичара

 

Остали тимови: „Енерго град“, „ЕЦоМЕТАр”, „Ецотопиа“ и „Зелене оазе“ понудили су различита решења како озеленити градске тргове, улице и зидове како би град Чачак постао климатски отпорнији град.

Градоначелник Града Чачка Милун Тодоровиц́ прогласио је победнике, а уз подршку ЈКП „Србијашуме – Шумска управа Чачак“ сви учесници Климатона добили су по садницу јавора, уз обавезу да дрво посаде.

Поред Суботице и Чачка, овогодишњи Климатон одржан је и у Београду, Новом Саду и Нишу, као и у више од 200 градова широм света.

Климатони у Чачку и Суботици одржани су у оквиру пројекта “Локални развој отпоран на климатске промене” Министарства заштите животне средине и Програма Уједињених нација за развој (УНДП), који се реализује уз подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ), и у сарадњи са Цлимате КИЦ Привредне коморе Србије.