Учесницима Дана без аутомобила омогућено да користе соларну енергију за возила

Власници електричних тротинета и бицикала имали су прилику да своја возила напуне на соларни покретни агрегат постављен на Теразијама у оквиру манифестације Дан без аутомобила, одржане у оквиру Европске недеље мобилности у Београду. На тај начин, користећи искључиво обновљиву енергију сунца за своја возила, они су допринели смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Соларни покретни агрегат је производ фирме Телефон инжењеринг из Земуна који је као једно од иновативних решења подржан у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“. Пројекат спроводи Министарство заштите животне средине у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП), уз подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ).

Реч је о иновативном техничком решењу за снабдевање енергијом које комбинује употребу обновљивих извора енергије, повећање енергетске ефикасности и смањује емисију гасова са ефектом стаклене баште. Мобилни соларни панели би требало да замене генераторе на погон на дизел и могу се користити у удаљеним и неприступачним локацијама, у интервенцијама за време временских непогода, током организовања мафинестација на отвореном, за наводњавање, осветљење, сигнализацију за радове, за викендице.