Jавно представљање иновативних климатски паметних технолошких решења и пословних модела

Београд, 28. новембар 2018 – У оквиру Belgrade Venture forum-a, Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) организовали су данас јавно представљање иновативних технолошких решења и пословних модела у области борбе против климатских промена, у оквиру заједничког пројекта под називом „Локални развој отпоран на климатске промене“ .

Домаћи и међународни инвеститори имали су прилику да се упознају са 12 тимова и њиховим иновативним технолошким решењима и пословним моделима у областима као што су: производња обновљивих извора енергије, повећање енергетске ефикасности, побољшање управљања отпадом, изградња паметне градске инфраструктуре, производња нових врста биомасе, увођење иновативних нових материјала и урбана е-мобилности.

„Данас смо представили иновативна технолошка решења и пословне моделе који су се показали као најзрелији за примену у пракси, рекла је Даринка Радојевић, национална пројектна директорка у Министарству заштите животне средине и додала “Наши иноватори, пионири у области климатских промена су важан ресурс за Србију. Иновације су кључни фактор конкурентности предузећа, а са националног аспекта оне су покретач привреде, раста бруто друштвеног производа и запошљавања”.

“Примена иновативних климатски паметних решења ће омогућити стварање подстицајног окружења за повећање инвестиција у енергетску ефикасност, подстаћи развој “зеленог” пословања, стимулисати економски раст и пружање квалитетнијих услуга за грађане“ рекао је Жарко Петровић, тим лидер за витални развој Програма Уједињених нација за развој у Србији (УНДП). „Позивамо све заинтересоване инвеститоре да кроз партнерство подрже имплементацију ових пројеката у пракси која је планирана почетком 2019. године“, нагласио је.

На јавни позив пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“ – „Изазов за иновативна решења“ – пристигло је чак 111 пријава из целе Србије, а одабране су 34 иновативне идеје за смањење емисије гасова са ефектом стаклене баште. Победници су имали прилику да у Климатском инкубатору/акцелератору, установљеном од стране заједничког пројекта развију своје идеје у зреле пројекте спремне за примену.

Пројекат „Локални развој отпоран на климатске промене“ (http://74zy3a1.undp.org.rs/) који спроводи Министарство заштите животне средине уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ) има за циљ да стимулише иновације и партнерство јавног, приватног и цивилног сектора у смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште и изградњи локалних заједница које су отпорне на климатске промене. Партнери на пројекту су Делегација Европске уније у Републици Србији, Влада Краљевине Шведске, Влада Швајцарске и национални партнери попут Фонда за иновациону делатност и Сталне конференције градова и општина.

Снимак jавног представљања иновативних, климатски паметних технолошких решења и бизнис модела можете погледати на: https://www.youtube.com/watch?v=4Jsp5CannrY