Иницијатива градоначелника за повећање коришћења соларне енергије

Програм УН за развој, заједно са платформом Цитизенергy, Европском платформом за прикупљање средстава из групних улагања и асоцијацијом Енергетски градови, окупили су градоначелнике из осам земаља: Молдавије, Србије, Грузије, Таџикистана, Хрватске, Сомалије, Либана и Португала, како би покренули иницијативу за промоцију нових модела финансирања пројеката соларних електрана. Локалне самоуправе које учествују у климатском акцелератору у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“ представиле су своје пројекте у Лисабону 18. и 19. марта. У оквиру састанка представници градова подржали су платформу градоначелника за повећање коришћења соларне енергије под називом „Платформа соларних градова“ (Solar Mayors platform).

С обзиром да је потенцијал искоришћења соларне енергије све већи услед константног унапређења технологије као и да су соларни панели доступнији због великог пада цене у последњих 10 година, неопходно је наћи нове моделе финансирања и наћи механизме за размену искустава. Из тог разлога покренута је „Платформа соларних градова“, где ће све заинтересоване стране имати прилику да се упознају са најновијим моделима промоције употребе соларне енергије, размене најбоље праксе и промовишу ангажовање грађана у коришћењу обновљивих извора енергије. Платформа треба да успостави сарадњу на локалном и националном нивоу, укључи организације цивилног друштва, приватни сектор и грађане у повећању транспарентности и ефикасности рада институција као и да стимулише иновације и сарадњу са свим заинтересованим странама.

Нови модели финансирања као што су модели групног улагања – crowdfunding, енергетске задруге, употреба крипто валута (SolarCoin),компаније за финансирање енергетских услуга по принципу штедње (енг. Energy service companies financed by savings – ESCO) и друге, представљени су током догађаја и очекује се да ови нови модели финансирања помогну у повећању производње електричне енергије коришћењем соларних панела у градовима.

На радионици су учествовали представници Крагујевца, Ниша и Шапца, коју су имали прилику да се упознају са начином планирања и спровођења цроwдфундинг кампања које планирају да реализују у наредних годину дана за набавку соларних панела који ће бити постављени на крововима јавних установа. С обзиром на различите типове цроwдфундинг кампања планирано је прикупљање средстава кроз донацијско групно улагање (Донатион цроwдфундинг) за пројекте у Крагујевцу (вртић Зека) и Шапцу (Центар за децу и младе), али и кроз инвестиционо групно улагање (Investment crowdfunding) у Шабцу, где ће на кров ЈКП Топлане Шабац бити постављени соларни панели кроз инвестиције појединаца. Представници ових градова први су потписници повеље „Клуба соларних градова“ (Solar Mayor’s Club), где ће имати прилику да се повежу са другим градовима и размене своја искуства у crowdfunding кампањама, како би се исте спровеле и у другим градовима Србије.