Наградни конкурс “Моја кухиња без отпада”

У сусрет Ускршњем слављу током којег се традиционално припрема већа количина хране, али и услед околности изазваних пандемијом корона вируса због којих се чешће него иначе кува код куће, Шведска и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), у партнерству са Министарством заштите животне средине, покрећу наградни конкурс “Моја кухиња без отпада”, са циљем да се смањи отпад од хране у домаћинствима.

У наградном конкурсу могу да учествују корисници друштвених мрежа Фејсбук и Инстаграм, тако што ће поставити видео или фотографију оброка направљеног од вишка намирница, оброка у чијој припреми се не ствара отпад, или показати на који начин они и њихови укућани смањују отпад од хране у свом дому, уз хештег #кухињабезотпада.

Наградни конкурс “Моја кухиња без отпада” ће трајати од 16. априла до 8. маја 2020. године, а сваке недеље ће бити награђене по три најкреативније објаве. О добитницима ће одлучивати жири који чине представник амбасаде Шведске у Србији, представник УНДП- а и Јелена Маленовић, ауторка блога Спице анд Сунсхине. Детаљна правила и услове учествовања у наградном конкурсу можете погледати овде > ПРАВИЛА наградног конкурса

Трећина хране произведене у свету се баци, док глобално и даље гладује преко 800 милиона људи. Храна која заврши на депонијама разграђује се и емитује гасове са ефектом стаклене баште, метан и угљен диоксид, што негативно утиче на климатске промене.

Смањујући отпад од хране чувамо животну средину и штедимо новац, а најлакши начин да то учинимо је да планирамо куповину намирница и оброке, замрзнемо јестиве остатке оброка за касније, као и да кувамо користећи намирнице које већ имамо у домаћинству.

“Моја кухиња без отпада” је део пројекта “Изазов за управљање био-отпадом” кроз који Шведска, у сарадњи са УНДП Србија, подржава Министарство заштите животне средине да дође да иновативних решења за унапређено управљање отпадом, у складу са стандардима Европске уније.