Пројекат „Локални развој отпоран на климатске промене“ на међународном сајму „ЕКО ЕКСПО 2018“

Пројекат „Локални развој отпоран на климатске промене“ представљен је на шестом међународном сајму „ЕКО ЕКСПО 2018“ који се 12. и 13. априла одржао у Белекспо центру у Београду. Невладине организације Привредна Kомора Зелене Србије и Зелена Еко Планета организатори су овог догађаја, а упоредо са сајамском манифестацијом одржана је и међународна конференција “Поглавље 27 – У сусрет реализацији обавеза“.

Догађај је отворио министар заштите животне средине Горан Триван, а земља домаћин на овој манифестацији била је Данска. Сајам и конференција окупили су представнике ресорних министарстава, државне управе и локалне самоуправе, представнике Европске комисије, амбасада и бројних водећих компанија из тематске области.

Министру заштите животне средине Горану Тривану уручена је овогодишња награда „Зелени оскар“ која се додељује за велики допринос унапређењу заштите животне средине у Републици Србији и хармонизацији области заштите животне средине са стандардима и регулативом Европске уније. Награду су добили и Милорад Грчић в.д. директор ЈП ЕПС за допринос унапређењу заштите животне средине у Републици Србији и Мирсад Јахарспахић председник привредне коморе Федерације БиХ за допринос унапређењу регионалне сарадње у области заштите животне средине.

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван изјавио је да Србија мора да уложи сву памет и стручност како би кроз пројекте обезбедила средства из фондова, која су чак бесповратна или доступна кроз домаћа и страна партнерства. „Нема инвестирања у животну средину ако локалне самоуправе, привреда, индустрија и сви други не израде пројектно-техничку документацију“, навео је министар. Министар је истакао да су приоритети Србије у заштити животне средине фокусирани на области прилагођавања на климатске промене, прераду отпадних вода, управљање комуналним отпадом, квалитет ваздуха, ремедијацију земљишта и пошумљавање.

Мирослав Тадић, протфолио менаџер Програма Уједињених нација за развој (УНДП) изјавио је да УНДП учествује по трећи пут на овом сајму, али да сам пројекат “Локални развој отпоран на климатске промене” представља новину. “Ово је први пут да се у Србији промовише иновативан приступ у борби против климатских промена и да се на један менторски начин односи према пројектним идејама, односно помаже развој иновативних идеја до зрелих пројеката кроз инкубатор који је успостављен у оквиру пројекта и који ће своје место имати у систему подршке развоју пројеката у области климатских промена и заштите животне средине и након пројекта”, навео је Тадић.

Програм Уједињених нација за развој (УНДП) је поред пројекта “Локални развој отпоран на климатске промене” на сајму представио и пројекат „Смањење баријера за убрзани развој тржишта биомасе у Србији“ који финансира Глобални фонд за заштиту животне средине, а спроводи УНДП у партнерству са Министарством рударства и енергетике.

Пројекат „Локални развој отпоран на климатске промене“ спроводи Министарство заштите животне средине у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ).