Прва соларне електрана у Хрватској изграђена кроз crowdfunding

Тимови Климатског инкубатора/акцелератора пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“ уествовали су на представљању прве соларне електране у Крижевцима у Хрватској, изграђене по моделу групног улагања – crowdfunding.

Крижевци су први град у Хрватској у коме је спроведен пројект групног улагања у обновљиве изворе енергије према моделу микро зајмова. Овај успешно завршен пројекат, под називом „Крижевачки сунчани кровови“, спровела је „Зелена енергетска задруга“.

Модел групног улагања грађана у пројекте сунчане електране добар је пример за примену и у другим градовима у Хрватској и у регији – закључак је полудневне конференције коју је Зелена енергетска задруга организовала уз подршку Climate KIC за Хрватску, партнера из Удружења градова, организације Greenpeace, Града Крижевци, Европског удружења градова Еnergy Cities и програма „Покрени нешто своје“.

Конференција је окупила представнике градова из Хрватске и региона на месту где је постављена и недавно пуштена у погон прва фотнапонска електрана финансирана по моделу групног улагања грађана – на згради Технолошког парка у Крижевцима. У уводним излагањима присутне су поздравили директори Развојног центра и Технолошког парка Тихомир Ходак и Зоран Кордић, менаџер Зелене енергетске задруге, а затим су се гостима обратили градоначелник Крижевца Марио Рајин, као и Дубравко Понош директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност. На округлом столу посвећеном размени искустава у региону учествовали су и Миодраг Глушчевић из Сталне конференције градова и општина и Милун Јовановић, представник Краљева.