Одржан први Климатон у Крагујевцу и Шапцу

Климатон, у форми хакатон такмичења, је глобални покрет посвећен решавању највећих климатских изазова са којима се данас градови суочавају, а који се у исто време одржава у преко 100 градова широм планете. Ове године Климатон је први пут одржан и у Крагујевцу, Шапцу, Зејечару, Новом Саду и Нишу, а учесници су у тимовима током 24 часа радили на припреми решења за климатске изазове ових локалних самоуправа. Oрганизација Климатона у Шапцу и Крагујевцу је подржана од стране пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“ (Министарство заштите животне средине, УНДП, ГЕФ) и Climate KIC пројекта којим у Србији координира Привредна комора Србије.

Тема овогодишњег Климатона у Крагујевцу је била како мотивисати грађане да се активније укључе у сектор управљања отпадом на градском нивоу. Конкретно, примарна сепарација отпада је идентификована као горући проблем и од учесника се очекивало да кроз иновативна решења допринесу његовом решавању. Учесници су подршку у припреми својих решења током догађаја добили од стручњака из области управљања отпадом и пословног планирања. Организатори овог догађаја за Крагујевац били су Центар за еколошко образовање и одрживи развој (ЦЕООР), град Крагујевац и Канцеларија за младе Крагујевац, Факултет инжењерских наука, Удружење грађана УнБеСо и БИЦ Крагујевац.

У Крагујевцу прва три места освојили су:

I место Green ING

Израда софтверске апликације за рачунар и телефон преко које би се грађани могли информисати о распореду сакупљања отпада, имали могућност пријаве неадекватно одложеног отпада, стању напуњености контејнера итд. Апликација би имала и едукативну страну, а била би постављена и правна регулатива из ове области.

II место Green IT

Систем ефективне примарне сепарације отпада и мониторинг паметних контејнера. Ови контејнери би имали сензоре за различите врсте отпада, степен напуњености контејнера, температуру у контејнеру (јављали би аутоматски ватрогасцима, ако неко запали контејенер). На кесама за отпад које би делило ЈК предузеће био би бар код, који би повезивао бачену кесу са корисником који баца отпад.

III место Green Idea

Суштина ове идеје је сакупљање и примарна селекција отпада по основним и средњим школама као и факултетима. Као подстицај за ученике и студенте који правилно одлажу отпад у одговарајуће посуде/канте предвиђене су награде.

На Климатон изазову у Стартит центру у Шапцу учесници су радили на идејама и решењима како би побољшали управљање отпадом, повећали свест о значају рециклаже и поновном коришћењу одређеног типа отпада. Климатон у Шапцу је повезао локалне и регионалне тимове са менторима и експертима који су им помогли да развију одржива и иновативна решења за проблеме управљања отпадом. Догађај су партнерски организовали град Шабац и Стартир центар.

У Шапцу, победници такмичења су:

I место Trash.Cо

Изарада апликације „Асистент за рециклажу“’. Идеја апликације је да помогне грађанима и локалним предузећима која се баве управљањем отпадом у граду Шапцу да заштите животну средину и максимлано искористе постојеће ресурсе. Решење се односи на пружање комплетних информацијама о местима на којима је могуће рециклирати различите материјале и тренутној количини отпада која се налази у кантама за рециклажу, што се постиже кроз креирање апликације, интернет странице и пословног портала.

II место Авала Green Life

Постављање контејнера за одлагање опушака од цигарета „О’Пушко“ који би спречио даље загађење животне средине, омогућио рециклажу и продају отпадних материјала.

Најиновативније идеје у оба града су награђене вредним наградама!