Одржан Инфо дан у оквиру јавног позива за иновативна решења у борби против климатских промена

У Свечаној сали Технолошко-металуршког факултета, 12. јануара 2018. године, одржан је Инфо дан у оквиру јавног позива пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“ објављеног од стране Програма Уједињених нација за развој (UNDP), у сарадњи са Министарством заштите животне средине, уз финансијска средства Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ).

Инфо дан је одржан како би се заинтересованим приватним предузећима, научно-истраживачким институцијама, као и заинтересованим физичким лицима помогло да отклоне недоумице у вези са пријављивањем на јавни позив и достављањем иновативних решења за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште (ГХГ) и борбу против климатских промена.

Учесницима су се обратили: Ђорђе Јанаћковић, декан Технолошко-металуршког факултета; Слободан Перовић, помоћник министра заштите животне средине; Жарко Петровић, програмски аналитичар Програма Уједињених нација за развој и Саша Михајловић, председник Привредне коморе Зелене Србије.

Изазов за иновативна решења позива на предлагање решења за смањење емисија ГХГ које се емитују у процесу пружања и коришћења различитих јавних комуналних услуга, уз истовремени допринос друштвеном, економском и еколошком одрживом развоју. На Изазов за иновативна решења могу да се пријаве јединице локалне самоуправе, јавна и приватна предузеће, научно истраживачке институције и организације цивилног друштва, као и физичка лица.

Рок за подношење пројектних идеја у оквиру Изазова за иновативна решења je 31.01.2018. Од заинтересованих страна очекују се иновативна софтверска, техничко-технолошка решења и бизнис модели који одговарају потребама и приоритетима у локалним самоуправама и потенцијални су генератори будућег развоја са циљем стварања климатски паметне Србије.