ОДГОВОРИМО НА КЛИМАТСКИ ИЗАЗОВ: Почетак пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“

У четвртак 15. јуна 2017. године у просторијама Уједињених нација (Булевар Зорана Ђинђића 64, Нови Београд) са почетком у 10:00 часова, одржана је уводна радионица пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“, који спроводи Министарство пољопривреде и заштите животне средине у сарадњи са UNDP и уз финансијску подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ).

Јавности и заинтересованим странама представљен је пројекат који има за циљ постизање одрживог развоја локалних самоуправа и подршку локалним самоуправама у одговору на изазове климатксих промена. Климатске промене представљају велики изазов за човечанство, општеприхваћен је став овога скупа. На овој уводној радионици, локалним самоуправама, пословном сектору, организацијама цивилног друштва, научно-истраживачким институцијама и свима онима који, у партнерском односу, могу да понуде и реализацију оригиналне идеје, упућен је својеврстан изазов и позив за учешће у пројекту.

У име Министарства пољопривреде и заштите животне средине присутнима се обратила државни секретар Стана Божовић. Она је истакла да ће Влада кроз ресорно министарство пружити пуну логистичку и материјалну подршку локалним самоуправама како би могли да, у складу са сопственим потребама и капацитетима, одговоре на изазове и учествују у овом пројекту. Изазов свакако представља проналажење начина да се примени универзално, приступачно и одрживо решење за проблеме на локалном нивоу, посебно у случају када локалне самоуправе нису у могућности да то самостално постигну и самостално финансирају.

Заменица Сталне представнице Програма УН за развој у Србији, Стелиана Недера, упутила је позив свим локалним самоуправама да се укључе у програм изазова и нагласила да су иновације кључни начин де се оствари „равнотежа развоја и очувања квалитета живота грађана и животне средине“. Гости из Финске и Хрватске су представили своја искуства везана за учешће локалне самоуправе у домену примене иновативних начина смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште, као и мера прилагођавања на измењене климатске услове. Такође, овом приликом представљени су и алтернативни начини финансирања пројаката из ове области. Изузетном оџиву овој радионици допринели су и представници банкарског, невладиног као и приватног сектора. Сви су изразили спремност за директан допринос овом пројекту, а општи закључак учесника овог скупа је да је интердисциплинарна сарадња један од главних предуслова за његово успешно спровођење.

Предвиђено је да се у наредних пет година трајања пројекта реализују све оне идеје које за основ имају подршку одрживом локалном развоју и помогну локалним самоуправама да постају отпоранији на климатске промене. На тај начин, решења која буду дала најбоље резултате, поред тога што ће дати велики развојни и еколошки допринос својој локалној самоуправи, оствариће право и на награду коју овај изазов предвиђа.

Презентације одржане на скупу:

01 МПЗЖС Одсек за Климатске промене – Данијела Бозаниц

02 UNDP-Marco Zappalorto

03 UNDP-CSUD project for the Kickoff 15 06 2017 Мирослав Тадиц

04 Хинку Форум- Finnish Environment Institute (SYKE)

05 Зелени фонд МПЗЖС – Владица Божић

06 UniCredi CC 15.06.17.

07 Alternative Finance – Terra Hub

08 RES CSUD KICK OFF 15 june 2017

09 Фонд за иновациону делатност 15. јун UNDP

10 Siemens d.o.o. Београд ENG-UNDP