Климатско село у Недељи климатске дипломатије

У периоду од 24. до 29. септембра, широм света обележава се Недеља климатске дипломатије (Climate Diplomacy Week) у оквиру које се организују бројни догађаји и активности чији је циљ да се подстакну дијалог и сарадња у области климатских промена.

Овим поводом Делегација ЕУ у Србији, Министарство заштите животне средине, УНДП, АДА, ГИЗ, ЕБРД, Фондација “Фридрих Нојман” амбасаде Немачке, Француске и Шведске, Привредна комора Србије, портал Балкан Греен Енергy Нењс, РЕС Фондација, EIT Climate-KIC, пројекат Програм подршке развоју инфраструктуре животне средине (ЕИСП2), пројекат Климатска стратегија и акциони план, организације “Кликер”, “Један степен Србија”, “Сви активни” и ХЕАЛ организују различите догађаје широм Србије како би подстакли Таланоа дијалог о климатским променама и снажније залагање шире заједнице за циљеве споразума из Париза.

Позивамо партнере, колеге, сараднике и све заинтересоване грађане да нам се у суботу 29. септембра, на Ади Циганлији у Београду придруже на једном од најзначајнијих догађаја Недеље климатске дипломатије у Србији – целодневној манифестацији „Климатско село“ током које ће грађанима бити представљене организације и пројекти који доприносе борби против климатских промена и одржане разне акције – од вожње бицикла око језера, едукативне туре о биодиверзитету са посматрањем птица и идентификацијом врста флоре и фауне до пројекције филмова.

У „Климатском селу”, Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Министарство заштите животне средине у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске помене” представиће „Сајам иновативних идеја“ -нову заједницу иноватора, пионире у иновацијама у области климатских промена и њихова технолошка решења, прототипе, пословне моделе и концепте који ће допринети ублажавању климатских промена у урбаним срединама и побољшању квалитета живота. Циљ пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“ који УНДП заједнички спроводи са Министарством заштите животне средине и уз подршку Глобалног фонда за животну средину су иновације и ангажовање шире заједнице у пружању климатски паметних и иновативних решења за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Климатско село“ се налази са десне стране Аде у близини спортских терена Аде Циганлије, 150м од кружног тока, у наставку је линк за гоогле мапу тачно до локације: https://goo.gl/maps/HtXzHMbtuVS2.

Више детаља о програму можете пронаћи ОВДЕ.