Европска недеља мобилности

У циљу обележавања Европске недеље мобилности 2017, под окриљем пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“ који спроводи Министарство заштите животне средине уз подршку Програма Уједињених нација за развој (UNDP), планирано је одржавање два догађаја којима ће се обележити Светски дан без аутомобила, 22. септембар. Позивамо вас да учествујете у изазову „Само не аутом“, иницијативи коју организује Удружење бициклиста, и Промотивној бициклистичкој трци, која се организује у сарадњи са Секретаријатом са саобраћај града Београда. Свим активностима ће се прикључити и остали партнери на пројекту, укључујући Делегацију ЕУ/ЕУ Инфо центар.

 

Поред тога, наведене активности, као и циљеви самог пројекта представиће се и у оквиру конференције “Дељењем добијамо више” коју организују Делегација Европске уније у Србији, ЕУ Инфо Центар и Стална конференција градова и општина, у уторак 19. септембра 2017. у ЕУ Инфо Центру у Београду.

 

Изазов “Само не аутом” траје цео дан, 22. септембра 2017. године. Овим изазовом упућује се позив компанијама, институцијама и организацијама да на Међународни дан без аутомобила подстакну своје запослене да користе немоторизоване видове превоза (најпожељније бицикле) од куће до радног места. Детаљне информације у вези са акцијом “Само не аутом” и условима да пријавите свој тим до 20. септембра, можете пронаћи овде.

 

Промотивна бициклистичка трка “Бициклијада” одржаће се 22. септембра 2017. године са почетком у 11 сати. Старт трке је испред Спортског центра “Милан Гале Мушкатировић”, а циљ на Савској променаде. Своје учешће су најавили представници Секретаријата за саобраћај Града Београда и представници партнера (Делегација ЕУ), који ће се придружити бициклистичкој трци којом ћемо подржати не-моторизоване видове транспорта у циљу заштите животне средине, унапређења здравља и борбе против климатских промена. Уколико желите да узмете учешће у промотивној бициклистичкој трци, замолили бисмо вас да нам ову информацију пошаљете на ana.seke@undp.org, до 21. септембра 2017. године.

 

Обе активности којима ће се обележити Светски дан без аутомобила се реализују у оквиру пројекта “Локални развој отпоран на климатске промене” („Climate Smart Urban Development Challenge“), који спроводи Министарство заштите животне средине у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој. Пројекат се заснива на принципу изазова у циљу идентификације иновативних идеја и решења у борби против климатских промена на локалном нивоу.