Развијајте нове производе уз помоћ зелених иновационих ваучера

Представници Програма Уједињених нација за развој (УНДП) који спроводе пројекат “Локални развој отпоран на климатске промене” у сарадњи са Министарством животне средине и подршку Глобалног фонда за животну средину присуствовали су 13. марта додели зелених иновационих ваучера Евроспке банке за обнову и развој (ЕБРД). Преко 70 предузећа поднело је пријаве у оквиру првог позива, а други позив за пријаве отворен је од 13. марта до 30. априла ове године.

Зелене иновационе ваучере, усмерене ка развоју “зелених технологија” и јачању партнерстава између науке и привреде, добило је десет српских компанија из различитих области привреде. Укупна вредност зелених ваучера је 150.000 евра, а намењени су фирмама за покривање 90 одсто трошкова услуга истраживања и развоја нових производа. Уз помоћ зелених иновационих ваучера малим и средњим предузећима пружа се прилика да добијена средства употребе за ангажовање научника са различитих факултета и института, који ће им потом помоћи у развоју њихових производа.

На церемонији доделе зелених иновационих ваучера присутнима су се обратили министар за заштиту животне средине Горан Триван, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, директор ЕБРД-a у Србији Данијел Берг и директор ЕБРД сектора за енергетску ефикасност и климатске промене Тери МекКалион.