Отворен позив Фонда за иновациону делатност за програме подршке технолошким иновацијама

Фонд за иновациону делатност je 2. априла 2018. године објавио јавни позив за програме подршке технолошким иновацијама – Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација. Позив за достављање пријава за финансирање иновативних пројеката отворен је до 1. јуна 2018. године, до 15 часова. Током трајања јавног позива, у априлу и мају, Фонд ће организовати радионице и презентације ова два програма у општинама и градовима широм Србије.

Програм раног развоја намењен је микро и малим предузећима, која послују до три године и развијају технолошку иновацију за којом постоји потреба на тржишту, док је Програм суфинансирања иновација намењен микро, малим и средњим предузећима којима су потребна значајна финансијска средства за реализацију развојног циклуса технолошких иновација и покривање високих трошкова за пренос истраживања у комерцијално одржив производ.

У зависности од програма, иновативни пројекти предузећа се суфинансирају у износу од 80 хиљада до 300 хиљада евра. Програми се финансирају из буџета Републике Србије са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја кроз „Пројекат за унапређење конкурентности и запошњавања“, на основу споразума о зајму са Светском банком. У 2018. години опредељено је 400 милиона динара за ова два програма.

Све детаље о програму и условима заинтересована предузећа могу пронаћи на интернет презентацији http://www.inovacionifond.rs/, а пријаве могу доставити путем портала Фонда http://www.inovacionifond.rs/prijava/.