Одржана уводна радионица у оквиру пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“

У просторијама Програма УН за развој, 08. маја, одржана је уводна радионица пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“. Уводна радионица имала је за циљ конкретне договоре о покретању активности на спровођењу пројекта.

 

Пројекат „Локални развој отпоран на климатске промене“ (тзв. „аклиматизација локалног развоја“) почео је 2017. године и трајаће 5 година. Министарство пољопривреде и заштите животне средине, у сарадњи са UNDP као имплементационом агенцијом , реализоваће овај вредан пројекат уз помоћ средстава из Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ), ресорног Министарства, UNDP-а као и у партнерству са владама Шведске и Швајцарске, Делегацијом Европске уније и другим кључним партнерима.

Главни циљ пројекта је укључивање локалних заједница у борбу против климатских промена, кроз нова и иновативна решења. Пројекат се састоји из два главна изазова: приступачност подацима (Open Data Challenge) и програма изазова (Challenge Program). Први део пројекта има за циљ побољшање прикупљања и доступности података на нивоу локалнх самоуправа, док други подстиче развој и примену иновативних решења који ће заправо допринети смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште. У оквиру Програма изазова (Challenge Program) пројекат ће бити реализован у 3 кључна корака, од покретања изазова за прикупљање иновативних идеја до изазова за спровођење иновативних решења.

Пројекат ће бити спроведен према процедурама и захтевима Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ), у складу са потребама самих локалних самоуправа.