Награђене иновативне идеје за климатски отпорније локалне заједнице у Србији

Београд, 27. април 2018 – Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП) организовали су данас Сајам идеја и доделу награда за иновативност, у оквиру заједничког пројекта под називом „Локални развој отпоран на климатске промене“.

Министар заштите животне средине Горан Триван и заменица сталне представнице УНДП-а у Србији Стелиана Недера доделили су награде најиновативнијим пројектним идејама за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште, пристиглим на јавни позив у оквиру „Изазова за иновативна решења” који је први пут покренут у Србији у области климатских промена. Присутнима су се обратили и заменик шефа мисије Амбасаде Краљевине Шведске у Србији Јоаким Верн и  помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Саша Лазовић.

Потрага за одрживим решењима за климатски паметне заједнице у Србији наишла је на велики одзив широм Србије. Пристигло је 111 пријава, при чему су највећи број предложених идеја поднела физичка лица (43), затим организације цивилног друштва (20), јединице локалне самоуправе (16), научно-истраживачке и образовне институције (14), привредниа друштва (12) и јавно-комунална предузећа (6). Одабрано је 25 најиновативнијих идеја и тимова који ће добити финансијску и стручну подршку, а још девет изабраних моћи ће да користи подршку “Климатског инкубатора”, установљеног од стране пројекта. У Климатском инкубатору пројектни тимови ће имати менторску подршку и помоћ у проналажењу извора суфинансирања, промоцији и повезивању са другим климатским иноваторима.

„Одзив на који је наишао наш позив и квалитет достављених идеја, још једном је доказао да је Србија земља паметних и креативних људи, и да је могуће, уз прави подстицај, да сопственом памећу и радом у области заштите животне средине променимо Србију на боље“, рекао је министар Горан Триван. „Србија је посвећена достизању глобалних циљева за ублажавање последица и прилагођавање климатским променама, у оквиру достизања савремених стандарда и стратешких европских циљева“, нагласио је.

“Један од главних критеријума при оцењивању пристиглих идеја био је да иновација буде у складу са потребама развоја локалне заједнице у којој се примењује, као и да истовремено пружа могућност за ангажовање и укључивање жена, младих и маргинализованих друштвених група”, рекла је заменица сталне представнице УНДП-а у Србији Стелиана Недера и додала “УНДП остаје поуздан партнер Влади Републике Србије у испуњавању Споразума из Париза о климатским променама и остварењу глобалних циљева одрживог развоја, укључујући и оне који се односе на борбу против климатских промена.

Иновативна техничка решења и пословни модели ће наћи своју примену у 16 општина и градова, Београду, Старој Пазови, Инђији, Пећинцима, Руми, Панчеву, Кикинди, Руменки, Смедереву, Шапцу, Ветернику, Краљеву, Крушевцу, Врњачкој бањи, Нишу, Чачку, али и широм Србије због велике могућности њихове даље широке примене у области енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије, управљања отпадом, унапређења саобраћаја, пољопривреде, шумарства.