Иницијатива „Само не аутом“-изазов за одрживу урбану мобилност у оквиру ГЕФ пројекта „Локални развој отпоран на климатске промене“

У четвртак, 18. маја, велики број организација у Београду ће се прикључити изазову „Само не аутом“, који за циљ има промовисање коришћења алтернативних превозних средстава при одласку на посао.

У акцији активно учествују и службеници Министарства пољопривреде и заштите животне средине на челу са државном секретарком Станом Божовић, као и тим UNDP-a!

Изазов „Само не аутом“ се ове године реализује уз подршку пројекта за „аклиматизацију урбаног развоја” (Локални развој отпоран на климатске промене), чији је покровитељ Глобални фонд за животну средину (ГЕФ), а који спроводи Програм Уједињених нација за развој (UNDP) у сарадњи са Министарством.

Министарство пољопривреде и заштите животне средине упутиће позив да се у четвртак сви заинтересовани појединци, институције и компаније определе за вожњу бициклом или шетњу и тако помогну да акција оствари што боље резултате и дају свој допринос подизању свести о важности употребе алтернативних превозних средстава.

Учешћем у овој акцији јачамо друштвени капитал наше заједнице, унапређујемо наше здравље, показујемо практичне и корисне примене одрживе мобилности у урбаним срединама.

Једном речју, дајемо лични и колективни допринос остварењу циљева одрживог развоја у борби против климатских промена.

Праћење активности обезбеђено је путем посебне апликације за мобилне телефоне „Страва“ која ће на тај дан бележити километражу коју су учесници прешли.

Организацију и појединца са највише пређених километара, као и организацију са највећим бројем пријављених такмичара, очекују награде.

Поред Министарства, у организацији акције учествују удружења „Бајсологија“ и „Улице за бициклисте“, Фондација Хајнрих Бел и UNDP.

Званичан промо спот можете погледати овде: