УНДП и Министарство заштите животне средине представљају победнике “Изазова за иновативна решења” у Брошури о награђеним иновативним идејама

Програм Уједињених нација за развој (УНДП), заједно са Министарством заштите животне средине и Глобалним фондом за животну средину са великим задовољством представља Брошуру о награђеним иновативним идејама пристиглим на јавни позив „Изазов за иновативна решења у области борбе против климатских промена” у оквиру пројекта “Локални развој отпоран на климатске промене”.

Ово је први пут у Србији да је Влада, уз подршку УНДП-а, расписала јавни позив у виду изазова за иновативна решења у области борбе против климатских промена. Поносни смо на чињеницу да је „Изазов за иновативна решења“ успешно иницирао партнерства појединаца, јавних и приватних компанија, локалних самоуправа, невладиних организација, истраживачких и научних институција у циљу смањења емисије гасова са ефектом стаклене баште, стварању радних места која дају значајан допринос у очувању или подизању квалитета животне средине, побољшању јавних услуга и живота грађана Србије уопште.

Резултат позива значајан је за све нас – у потрази за правом идејом наишли смо на велики оџив широм Србије и 111 добијених идеја које показују колико Србија има потенцијала и иновативних људи који желе да допринесу напорима Владе и глобалним циљевима у стварању друштвене, економске и еколошке користи за заједницу и њене грађане.

Независна и стручна евалуациона комисија одабрала је 25 најиновативнијих пројектних идеја из кључних привредних сектора као што су производња и потрошња енергије, пружање услуга грејања и хлађења, саобраћај, управљање отпадом и пољопривреда, а награђени ће поред финансијске подршке добити и континуирану стручно-саветодавну подршку, помоћ у проналажењу извора суфинансирања и представљању пројеката широј јавности у оквиру Климатског инкубатора. Поред 25 добитника награда, још девет изабраних имаће прилику да, у Климатском инкубатору установљеном од стране пројекта, развију своје идеје у зреле пројекте спремне за примену. Сви они, њих укупно 34 представљени су у нашој Брошури.

Иновативна решења наћи ће своју примену у Београду, Старој Пазови, Инђији, Пећинцима, Руми, Панчеву, Кикинди, Руменки, Смедереву, Шапцу, Ветернику, Краљеву, Крушевцу, Врњачкој бањи, Нишу, Чачку, али и широм Србије због велике могућности њихове широке примене у области енергетске ефикасности, обновљивих извора енергије, управљања отпадом, унапређења саобраћаја, пољопривреде.

Кроз Брошуру упознаћете се са занимљивим пројектним идејама, које су започеле свој пут од иновативне идеје до пуне примене у пракси. Желимо да истакнемо да су наши иноватори, пионири у области климатских промена важан ресурс за Србију, за све нас. Велика је привилегија да заједно са Министарством заштите животне средине, Глобалним фондом за животну средину и партнерима Делегацијом Европске уније у Србији, Амбасадом краљевине Шведске, амбасадом Швајцарске и националним партнерима, имамо прилику да подржимо оне који су најкреативнији део себе уткали у идеје које ће да допринесу борби против климатских промена.

Брошуру можете скинути овде.